HEM

 

 

 

Blacky Hawk- Rovfågeldrake - Fågelskrämma

OBS! storlek 160 cm x 80 cm!

Köp din fågelskrämma hos Drakjohan till Sveriges lägsta pris!

Köp Blacky Hawk här så får du:

Flyggaranti

Reservdelar - Tillbehör

Support beträffande m.m.

Fågelskrämma Blacky Hawk

 

fågelskrämma, rovfågeldrake

 

Blacky Hawk på lång lina.

Blacky Hawk på spö.

 

Vi säljer Blacky Hawk som en vanlig drake med lina på handtag. Vill man sätta upp draken i ett spö så kan man skaffa det från t.ex. ÖoB eller Biltema (metspön upp till 6m). Vi säljer också teleskopspön av olika längder och kvaliteter t.ex. standardspö upp till 8m. Fraktkostnaden för spö är tyvärr ganska hög på grund av längden men köper du drake och spö samtidigt så betalar du bara frakt för spöet.

 

Fågelskrämma rovfågel drake Blacky Hawk

 

Blacky Hawk Rovfågel drake Fågelskrämma

Bredd: 160 cm Höjd: 80 cm

Material: Ripstop, glasfiberstång

Lina på handtag 10 kg 45 m polyester

Rekommenderad vindstyrka: max 12 m/s

ARTIKEL: Blacky Hawk

Artikelnr BH16080

PRIS:275 kr

Frakt tillkommer med f.n. 73 kr vid köp av endast drake.

OBS!

Draken bör inte sitta uppe i mer än max 12 m/s (maxvind enligt tillverkaren). Hårda vindar sliter på både drake och spö. Vi rekommenderar att man inte har den uppe i mer än 10 m/s Hårda vindar sliter på både drake och spö. Vid hård vind bör man fästa linan i näbben på fågeln istället för det ursprungliga magfästet. Vid risk för åska ska varken djur eller människor vara i närheten av spöet då det kan bli strömförande.

 

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Drakar i form av rovfåglar anses vara effektiva för att skrämma bort oönskade fåglar från trädgårdar, restauranger m.m. Exempel på användningsområden är: Skydda växande grödor från gäss och andra fåglar, hålla måsar borta från bryggor och serveringar och hålla duvor borta från tak. Rovfågelsdrakar kan även ha effekt på t.ex rådjur. Om draken är på samma plats länge kan fåglarna vänja sig. Störst effekt får man om man flyttar på draken då och då och flyger den med lång lina ibland om det är möjligt. Man kan ha flera drakar för att få större effekt och nån av drakarna kan flyga på högre höjd.

EGENSKAPER

Blacky Hawk som vi säljer är en drake med mycket goda flygegenskaper och fungerar utmärkt att flyga med som en vanlig enlines drake. Vi har testat Blacky Hawk både som friflygande drake med lång lina och fastsatt i spö med kort lina och den fungerar mycket bra på båda sätt. Blacky Hawk kan flygas på högre höjd med en lina som fästs vid något föremål. Men när det slutar blåsa så landar draken på marken och lyfter inte igen när det börjar blåsa. Om man däremot fäster den vid en stång (t.ex. teleskopspö) med så kort lina att draken hänger en bit ovanför marken när det inte blåser så sköter den sig själv och lyfter snällt när det börjar blåsa. Jag designar själv drakar och ställer mycket höga krav på flygförmåga på de drakar vi säljer. Vi har dessutom reservdelar och reparationsmaterial till Blacky Hawk om det skulle behövas. Hur långt spö man skall använda är en kostnadsfråga och beroende på hur högt man vill få upp draken. Vi rekommenderar minst 5 m. I de flesta fall klarar man sig med de billiga teleskopmetspön som finns i varuhus.

 

MONTERING/UPPSÄTTNING

Vanligtvis så sätter man fast draken med en kort lina (flätad polyesterlina ca 25 kg rekommenderas) i toppen på ett teleskopspö. Alternativt kan man ha en stång av t.ex. rundstav, plaströr, stålrör eller dylikt. Om man använder ett teleskopspö så fäster man linan till draken i toppöglan (se bild). Ett alternativt sätt är att göra ett linfäste med tejp (Textiltejp typ sporttejp rekommenderasse bild) t.ex. om toppöglan går sönder eller spetsen brister eller om man använder en glasfiberstång. Har man en rak (stel) stång så vill gärna linan linda sig kring stången när vinden svänger. För att undvika detta så kan man skarva på en 4mm glasfiberstång längst upp som man fäster linan i (se bild). Glasfiberstången böjer sig av drakens tyngd och gör så att drake och lina hänger en bit ut från stången/stolpen vid svag vind. För att minska risken för upplindning av linan på ett teleskopspö så kan man skarva på toppen med en 3mm glasfiberstång (se bilder).

 

Längden på linan avpassas så att draken hänger över marken vid svag eller ingen vind. Om stången inte placeras på ett öppet fält så kan en kortare lina vara bättre så att draken hänger högre upp vid vindstilla om det t.ex. finns buskar, eller dyl runt om som hindrar vinden. Man kan också behöva kortare lina för att hindra draken att fastna i träd, TV-antenner mm.

Hur lång stång man skall använda beror mycket på var den placeras. På ett öppet fält eller tak kan det räcka med ett 5m men man kommer naturligtvis högre upp med ett längre spö/stång.

Det finns flera olika kvaliteter på teleskopspön. De billigaste är sk standardspön som säljs som metspön på t.ex. Ö & B och Biltema upp till 6m. Det finns också flera varianter på kraftigare teleskopspön som är avsedda för flaggor och vindspel men de är mycket dyrare. Vi säljer också kraftigare teleskopstänger och standardspön upp till 8m. Standardspön funkar för det mesta bra.Det är viktigt att dra ut varje del ordentligt så att det sitter.Det händer att spön fäller ihop sig vid omslag i väderleken eller vid starkt solsken som gör att spödelarna vidgar sig. Om spöet skall stå mer permanent så kan man tejpa vid varje skarv t.ex. om spöet ska sitta på ett tak för då är det svårt att komma åt att dra ut det igen.

 

Det enklaste sättet att förankra en teleskopstång är att slå ner ett armeringsjärn, rundstav eller ett jordankare av glasfiber som finns som tillbehör. Sedan skruvar man av locket i botten på teleskopstången och för ner det runt den del av jordankaret som sticker upp ur marken minst 60cm för ett 5m spö. Tjockleken och längd på jordankaret anpassas efter längd på spö. Problem som kan uppstå är att det kommer in jord, sand, grus i "tjockänden" av spöet som måste avlägsnas innan man skjuter ihop det. Skräp i ett teleskopspö kan spräcka sönder spöet när man drar ut det.

 

Alternativt kan man slå ner ett rör i marken att sätta stången i. Man kan också tejpa fast stången till t.ex. en staketstolpe. En stadig/tung parasollfot kan användas om det är hårt underlag.

 

Tillbehör till fågelskrämman Blacky Hawk

Fågelskrämma Blacky Hawk linknutMetspö

Standardspö 6 m (hopfällt 116 cm) vikt: 150g med lina.

Fraktkostnad:ca 100 kr.

Fler alternativ till spö hittar du under teleskopspön i menyn.

ARTIKEL: Standardspö 6 m

Artikelnr NP952120

PRIS:200 kr

 .

Flätad polyesterlina ca 25 kg finns att köpa till för 1 kr/m.

glasfiberstav

Lämplig för att skarva på toppen av ett teleskopspö.

Glasfiberstav svart Ø3,0 mm Längd: 1,6m

Art.Nr. NP921117

Pris 30 kr

Lämplig för att sätta i toppen påen icke böjlig stång.

Glasfiberstav svart Ø4,0 mm Längd: 1,6m

Art.Nr. NP921137

Pris 35 kr

Glasfiberstång Ø 3 eller 4 mm längd 160 cm. Kan ej sampackas med spö! måste skickas separat. Glasfiberförlängningen går inte att skicka utsträckt (1,6m) men hopvirad till Ø 40 cm går den att skicka som brev, fraktkostnad 73 kr.

 

Så här fäster du linan på draken. ↓

Fågelskrämma Blacky Hawk linknut Fågelskrämma Blacky Hawk linknut Fågelskrämma Blacky Hawk linknut
     
Fågelskrämma Blacky Hawk linknut Fågelskrämma Blacky Hawk linknut Fågelskrämma Blacky Hawk linknut
Fågelskrämma Blacky Hawk linknut

Det här är det ultimata sättet att fästa vilken drake som helst vid en lina:

Gör först en stor ögla enligt bild och den bör vara minst 12 cm.

Längst ut på den stora öglan gör du en liten ögla.

Sedan gör du ett så kallat lärkhuvud enligt bild. Trä lärkhuvudet över linfästet på draken och dra till knuten ordentligt.

När du vill lossa linan från draken drar du i den lilla öglan.

 

Alternativt fäste Blacky Hawk på spö

För att minska risken för att draken eller teleskopspöet går sönder vid hårda vindar eller för att få mer rörelse vid svaga vindar eller skyddade lägen kan linan fästas i "toppen" av draken enligt nedanstådende. Vi rekommenderar att man använder en lekare.

Alternativt fäste Blacky Hawk på spö

 

SÅ HÄR FÄSTER DU EN 3MM GLASFIBERSTÅNG I TOPPEN PÅ ETT TELESKOPSPÖ FÖR ATT HINDRA ATT DRAKEN SNOR SIG RUNT SPÖET

Fågelskrämma Blacky Hawk linknut Fågelskrämma Blacky Hawk tejp på spö
Fågelskrämma Blacky Hawk tejp på spö Fågelskrämma Blacky Hawk tejp på spö

 

     
Fågelskrämma Blacky Hawk tejp på spö Fågelskrämma Blacky Hawk tejp på spö Fågelskrämma Blacky Hawk tejp på spö
Fågelskrämma Blacky Hawk tejp på spö

Så här förlänger du ett teleskopspö för att draken ska komma längre bort från spöet.

Dra ut den översta delen så långt det går.

Lägg en 3mm glasfiberstång omlott längs hela den översta delen och tejpa fast med minst 4 tejpbitar.

För att undvika att tejpen lossnar med tiden kan man sätta på en bit krympslang.

Använder man textiltejp typ sporttejp så håller det länge ändå. Eltejp eller silvertejp fungerar inte lika bra över längre tid.

Plåstertejp typ Lekoplast är däremot ett bra alternativ.

För fastssättning av lina på glasfiberstång se ovan.

Draken behöver inte nödvändigtvis fästas vid ett teleskopspö. Om man istället fäster draken på något annat sätt typ rör eller rundstav så minskar man problemet med att linan snor sig runt stången om man längst upp fäster en glasfiberstång som gör att draken kommer en bit ut så att linan inte snor sig runt stången.

Fågelskrämma Blacky Hawk på spö med glasfiberböj ytterst
Fågelskrämma Blacky Hawk på spö med glasfiberböj ytterst

 

TIPS PÅ UPPSÄTTNING AV SPÖ

Här nedan är några förslag på hur du kan sätta upp spöet.
Fågelskrämma Blacky Hawk spö i parasollfot Fågelskrämma Blacky Hawk spö på armeringsjärn Fågelskrämma Blacky Hawk spö tejpad mot stolpe Fågelskrämma Blacky Hawk spö tejpad mot stolpe
Teleskopspö i parasollfot. Armeringsjärn nedslaget i marken. Teleskopspö på armeringsjärn. Teleskopspö fastsatt mot stolpe.
       
Fågelskrämma Blacky Hawk på spö med glasfiberböj ytterst Fågelskrämma Blacky Hawk på spö med glasfiberböj ytterst

← Blacky Hawk fäst vid rundstav med Ø4,0 mm glasfibertopp

.
Hur man fäster draklinan på glasfiberstaven.
tejp tejp tejp

Skär till två tejpbitar 1,8 cm. Vi rekommenderar vävtejp, typ sporttejp, enligt bild, som tål väder och vind bra och med speciellt bra klister. Den avkapade biten på bilden ovan delas i två remsor.

Linda tejp överst på pinnen och en bit längre ner så att det blir lagom plats att fästa lina.

Så att det blir som två stoppklossar med ett mellanrum emellan, i mellanrummet fäster man linan.

tejp tejp tejp

Så här fäster du linan i mellanrummet. På nästa bild finns en förstoring hur man gör knuten.

Exempel på bra knut som sitter.

Dra till knuten ordentligt. Linfästet är klart.
Använd samma knop för att fästa linan i spöögla.
  tejp tejp
tejp tejp tejp